Lajmet e fundit

Eksperti austriak hedh poshtë Ballkanin e Hapur, propozon Bashkimi Doganor dhe Monetar janë 5 për shtetet e Ballkanit

 

Eksperti austriak Gunther Fehlinger në një shkrim të tij autorial ka propozuar Ballkanin Evropian, duke hedhur poshtë Ballkanin e Hapur.

Ai ka përmendur dëmet që mund të shkaktohet nga Ballkani i Hapur, ku përfituesi më i madh mund të jetë Serbia. Në këtë rast, ai shkruan se ‘është e pakuptueshme se pse Shqipëria po tallet ende me Serbinë në Ballkanin e Hapur’.

Ai ka përmendur edhe përfitimet që Kosova mund të ketë krahas Ballkanit Evropian.

 

Shkrimi i plotë:

Ballkani Evropian në vend të Ballkanit të Hapur

Është koha për Ballkanin Evropian. Kjo është përgjigja ndaj luftës së Rusisë kundër Ukrainës dhe përgjigja ndaj nismës së Beogradit, Ballkani i hapur, një Ballkan i hapur ndaj Rusisë dhe Kinës, të udhëhequr nga Serbia e riarmatosur.

 

Ballkani Evropian është përgjigja. Bashkimi Doganor dhe Monetar janë 5 për shtetet e Ballkanit Perëndimor me përjashtim të Serbisë. Të 5, 3 aleatët e NATO-s dhe të dy, Bosnja dhe Kosova, të cilët shpresojmë se do të ftohen në NATO në vitin 2022 në Madrid, do t’i bashkohen Bashkimit Doganor të BE-së sipas modelit të Turqisë dhe Shqipërisë, Maqedonia e Veriut dhe Bosnja do të nxjerrin euron në vitin 2023 pas Modelit të Malit të Zi dhe Kosovës në 2002. Ky është Ballkani Evropian.

Dhe të gjithë anëtarët e bashkimit doganor dhe monetar të Ballkanit Evropian marrin premtimin e BE-së për t’u bashkuar me BE-në më së voni deri në vitin 2029. Ky është Ballkani i hapur ndaj Evropës dhe jo ‘Ballkani i Hapur’ i hapur për armë nga Rusia dhe Kina dhe jo Ballkani i Hapur në të cilin Serbia ndan të gjitha të dhënat e ndjeshme shtetërore të shteteve ballkanike me Rusinë dhe Kinën.

 

Ballkani Evropian është anëtarësim në tregun e punës të BE-së dhe në tregun e brendshëm të BE-së menjëherë nga viti 2022. Politika e mbylljes dhe shtyrjes së BE-së e viteve të Merkelit i ka lejuar Serbisë këtë iniciativë Ballkani i hapur që të çon në lindje dhe në një qorrsokak. Serbia sigurisht nuk do t’i bashkohet BE-së për sa kohë që Serbia qëndron me Rusinë.