Lajmet e fundit

Ata u divorcuan kur ai ishte 99 dhe ajo 96, arsyeja tronditi botën, a e mendojnë akoma?

Ka raste që nuk kanë ekzistuar më parë, ku personat mbi 80 vjeç kërkojnë divorcin për të nisur një jetë të re. Në shumicën e rasteve, divorci kërkohet nga gratë, thotë Gianni Ettore Gassani.
Pak ditë para Krishtlindjeve 2011, gjyshi 99-vjeçar nga Italia, Antonio C, gërmoi nëpër një komodë të vjetër dhe gjeti letra.

Filloi t’i lexonte dhe kuptoi se gruaja e tij Rosa (96) kishte një të dashur. Ishte pothuajse 60 vjet më parë, por Antonio ende u çmend.
Ai ka telefonuar gruan e tij e cila me lot në sy i ka rrëfyer menjëherë të gjithë çështjen. Ajo u lut për falje, por ai ishte i pathyeshëm – nuk ka falje! Ai kërkoi divorcin, pas 77 vitesh martesë, pesë fëmijë, dhjetë nipër e mbesa dhe një stërnip.
Antonio dhe Rosa u martuan në vitet 1930. Ai ishte me origjinë nga Sardenja dhe ishte komandant i Karabinierëve në Napolin e saj të lindjes.

Pasi historia e tyre përfundoi në gazetat lokale dhe më pas më gjerësisht, qeveria italiane rishikoi procedurën e divorcit në vitin 2015, duke ulur kohën e pritjes për rastet josportive nga tre vjet në gjashtë muaj.
Shumë çifte të martuara të moshuara mezi e presin këtë, pasi numri i pretendimeve në grupmoshën mbi 65 vjeç është rritur. Për shembull, një burrë 90-vjeçar kërkoi divorcin që të mund të martohej me një grua që kishte takuar 30 vjet më të vogël.

– Edhe sot ka raste që nuk kanë ekzistuar më parë, persona edhe më të vjetër se 80 vjeç kërkojnë divorcin për të nisur një jetë të re. Në shumicën e rasteve, gratë italiane mbi 65 vjeç kërkojnë divorcin – tha Gianni Ettore Gassani, president dhe themelues i Akademisë Italiane të Avokatëve Martesor në 2015.
Antonio dhe Rosa u bënë çifti më i vjetër i martuar që ka paraqitur ndonjëherë për divorc. Para tyre rekordin e mbante një çift nga Britania e Madhe. Bertie dhe Jessie Wood u divorcuan në vitin 2009 pas 36 vitesh martesë.
Të dy ishin 98 vjeç në atë kohë. Ishte një martesë e dytë për të dy. Bertie vdiq një vit pasi divorci i tyre u finalizua, pak para ditëlindjes së tij të 99-të.