HOME

Edhe një akademik serb e pranon se Kosova, nuk është pjesë e Serbisë

Profesori serb i së drejtës ndërkombëtare dhe akademiku Tibor Varadi deklaroi sot për televizionin “N1” se Kosova është marrë padrejtësisht, në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare, por se në të njëjtën kohë ajo nuk është pjesë e Serbisë e as administrata serbe në Kosovë nuk ka kompetenca.

Pas deklaratës së kreut të Akademisë Serbe të Shkencave dhe Arteve (SANU) Vladimir Kostiq se Kosova de fakto e as de jure nuk është pjesë e Serbisë, Varadi sqaroi deklaratën e tij, duke thënë se Kostiqi ka thënë se “Kosova në këtë moment faktikisht nuk është jona dhe se duhet nisur nga ky fakt për të bërë diçka”.

“Jetojmë në një epokë kur armiqtë janë shumë të nevojshëm, sepse është shumë më lehtë të vërtetosh se dikush është në anën e duhur nëse ka një armik. Ka probleme shumë të mëdha në Kosovë, serbët në Kosovë, të drejtat e tyre dhe identiteti i tyre kulturor – do të ishte e nevojshme të bëjmë diçka për këtë, por nuk është e lehtë. Por të thuash që dikush është tradhtar është shumë e lehtë, shumë më e thjeshtë sesa të bësh diçka për serbët në Kosovë”, tha Varadi

Ai tha se personalisht mendon që Kosova është shkëputur [nga Serbia] padrejtësisht, në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare, por se në të njëjtën kohë është gjithashtu e vështirë të thuhet se Kosova aktualisht nuk është pjesë e Serbisë, sepse “legjislacioni serb nuk shtrihet në Kosovë, gjykatat serbe nuk kanë kompetenca në Kosovë, administrata serbe nuk ka autoritet atje”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *