LAJME

Ish-komunist i shkolluar në institucionet ruse, kush është Miroslav Lajçak që prodhoi skandal me hartën e Kosovës?

Përfaqësuesi i Posaçëm i Bashkimit Evropian për Dialogun Beograd – Prishtinë dhe çështje të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor, Mirosllav Lajçak, do ta vizitojë Ballkanin Perëndimor në javën e parë të marsit. Kështu është bërë e ditur përmes një njoftimi për media.

Emisari sllovak, Miroslav Lajcak, më 22 shkurt të këtij viti ka dhënë një intervistë për “European Western Balkans”, ku ka folur për procesin e dialogut Kosovë-Serbi. Ndërkohë, në zyrë, prapa krahëve të tij është vënë re një hartë në të cilën Kosova paraqitet si pjesë e Serbisë. Këto pamje kanë nxitur reagime të shumta.

Kush është Miroslav Lajçak?

Ai është një politikan dhe diplomat sllovak, ministër i Punëve të Jashtme të Sllovakisë dhe përveç kësaj, ai ka shërbyer edhe si President i Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në vitet 2017-2018.

Lajçak ka studiuar për drejtësi në Universitetin Comenius në Bratislavë dhe ka kryer master në marrëdhënie Ndërkombëtare në Institutin Shtetëror të Moskës për Marrëdhënie Ndërkombëtare. Si student, ai u anëtarësua në Partinë Komuniste të Çekosllovakisë. Në vitin 2018, ai ka marrë titullin Doktor i Nderit i Institutit Shtetëror të Moskës për Marrëdhënie Ndërkombëtare.

Lajçak ka njohuri të mira mbi gjuhët, përveç sllovakishtes, Lajçak flet mirë anglisht, gjermanisht, rusisht, bullgarisht dhe serbo-kroatisht.

Ai si anëtar i Partisë Komuniste u bashkua në Ministrinë e Jashtme çekosllovake në 1988. Midis viteve 1991 dhe 1993, Lajçak filloi punë në ambasadën çekosllovake dhe më pastaj vetëm sllovake në Moskë. Ai ishte ambasador i Sllovakisë në Japoni midis viteve 1994 dhe 1998. Në vitet 1993-1994 ai shërbeu si shef i kabintetit të Ministrit të Jashtëm të Sllovakisë dhe më vonë kryeministrit Jozef Moravçik. Midis viteve 2001 dhe 2005, Lajçak ishte me seli në Beograd si Ambasador i Sllovakisë në Republikën Federale të Jugosllavisë (më vonë si Serbia dhe Mali i Zi), me kompetencë edhe për Shqipërinë dhe Republikën e Maqedonisë.

Në 2005, shefi i diplomacisë së BE-së, Havier Solana e thirri Lajçak të jetë mbikëqyrës i referendumit të pavarësisë së Malit të Zi në 2006, i cili u miratua ngushtësisht. Serbët dhe Malazezët e kujtojnë atë si negociator të rreptë, por të drejtë.

Më 30 qershor 2007, Solana zgjodhi përsëri Lajçak për të pasur sukses në Christian Schëarz-Schilling si Përfaqësues të Lartë të dyfishtë për Bosnje dhe Hercegovinë/ Përfaqësues Special i BE-së për Bosnje dhe Hercegovinë (OHR/EUSR). Ai shpejt u vlerësua si “personi i vitit” nga të dyja. Lajçak gjatë viteve 2007 dhe 2009 veproi me një rol mesatarisht të fortë të OHR duke përdorur fuqitë e Bonit më shumë sesa Schëarz-Schilling, por më pak se Paddy Ashdoën; kritikët e mbikëqyrjes ndërkombatre të Bosnjes dhe ndryshime të mëdha institucionale dhe të ndryshojë kornizën e marrëveshjes së paqes në Dejton pa pronësi ose legjitimitet të brendshëm. Lajçak vlerësohet se ka arritur rezultate në terren por me çmimin e rrezikimit të besueshmërisë së kushtëzimit të BE-së, duke pranuar thjesht ndryshime ligjore kozmetike. Arsyet e largimit të tij të papritur nga BiH në janar 2009 gjithashtu mbesin të paqarta.

Lajçak kishte edhe suksese të tjera dhe punë në politikë dhe diplomaci, ndërsa tani pritet të emërohet si i Dërguar i Posaçëm i BE-së për dialogun Kosovë – Serbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *