HOME

Me shqiptarët e Ukrainës, ja si jetojnë ata (video)

Komuniteti shqiptar ka jetuar në territorin e Ukrainës që nga fundi i shekullit 18 – fillimi i shekujve 19 thuhet në një video reportazh nga televizioni shtetëror i Ukrainës, informon portali “tetova1”.

Shqiptarët Ortodoksë fillimisht kishin migruar në Bullgari, pastaj së bashku me Gagauzët dhe Bullgarët, duke u përpjekur t’i shpëtonin shtypjes së Perandorisë Osmane që mbizotëronte në Ballkan, erdhën në tokën e Besarabisë moderne dhe Detit të Zi, ku u vendosën: pjesërisht Odesa, kryesisht në zonat rurale.

Gjysmë shekulli më vonë, disa nga kolonistët e Ballkanit migruan në Detin Azov, ku gjithashtu themeluan disa fshatra ku jetojnë pasardhësit e tyre deri më sot.

Meqenëse shumica e fshatrave të Besarabisë janë shumëkombëshe (ku Bullgarët, Shqiptarët, Gagauzët, Moldavët, Rumunët, Ukrainasit dhe kombësi të tjera jetojnë krah për krah), pushimet shpesh janë të përbashkëta. Për shembull, shqiptarët së bashku me bullgarët festojnë Trifon Zarezan – festën kushtuar krasitjes së hardhisë, përcjell “tetova1”.

Për pesë vjet tani, festivali ndërkombëtar i verës Bolgrad Wine Fest është duke u zhvilluar në Bolgrad në vjeshtë, duke mbledhur jo vetëm banorët e qyteteve dhe fshatrave përreth, por edhe prodhues të verës nga e gjithë Ukraina, Bullgaria dhe Moldavia. Festivali përfshin gjithashtu kolektiva krijuese shqiptare.

Çdo vit më 6 maj, shqiptarët e Besarabisë përkujtojnë ditëlindjen e heroit kombëtar të Shqipërisë, Gjergj Skanderbeg (Alb. Skënderbeu). Fakti interesant është se në të njëjtën ditë Gagauzët lokalë festojnë versionin Ortodoks të festës Kurban Bayram – Dita e Shën Gjergjit. Prandaj, të dy shqiptarët dhe Gagauzët gatuajnë kurban – një pjatë të bërë nga mishi i qengjit – në këtë ditë, dhe pastaj të gjithë fqinjët mblidhen së bashku dhe festojnë.

Karakurti
Fshati Caracurt (shqip Karakurti) ndodhet afër Bolgradit në Besarabia. Gjatë kohës sovjetike, ajo u riemërua në një Zhovtneve tjetër dhe e kishte atë emër deri në vitin 2016 kur në procesin e dekomunizimit, fshati iu kthye emri i tij historik. Fjala “caracurt” ka një origjinë turke dhe fjalë për fjalë do të thotë “tmerr i zi” (turqisht “qara” do të thotë e zezë, “qurt” do të thotë tmerr – tr.). Ky është emri i një prej specieve të merimangave helmuese. Ndoshta misteri nuk do të zgjidhet kurrë: pse kolonistët shqiptarë, bullgarë dhe gagauzianë vendosën t’i japin një emër të tillë fshatit që ata themeluan këtu në vitin 1811.

Në ditët e sotme në Caracurt mund të dëgjohen pesë gjuhë: shqip, bullgarisht, gagauz, ukrainas dhe rusisht. Njerëzit vendas thonë se kur tre persona me kombësi të ndryshme takohen në fshat dhe njëri prej tyre ka shqipen si gjuhë amtare, atëherë të tre kalojnë në shqip sepse është gjuha kryesore e komunikimit ndërkombëtar këtu.

Sipas regjistrimit, në 2001 në Caracurt jetonin deri në 3,000 njerëz, nga të cilët 1,725 ​​janë shqiptarë, domethënë ata që e njohin veten si shqiptarë dhe flasin shqip.

Në vitet 1860, disa shqiptarë nga Besarabia u zhvendosën në pjesën veriore të Pryazovia, duke krijuar tre vendbanime atje: Tyuushki (Heorhiivka moderne), Jandran (Hamivka moderne) dhe Taz (Divnynske moderne), të cilat ende ekzistojnë.
Numri i banorëve të këtyre fshatrave është shumë më i vogël se popullsia e Caracurt. Akoma, edhe atje funksionojnë muze të vegjël lokalë të historisë lokale, të cilat ruajnë artefakte të vetme të kulturës shqiptare që janë mbledhur nga entuziastët vendas të fshatrave. /tetova1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *