HOME LAJME

Mediat gjermane: Votat e diasporës në rrezik, KQZ me vendim tjetër kontravers

Mediat gjermane: Votat e diasporës në rrezik, KQZ me vendim tjetër kontravers
Zgjedhjet parlamentare në Kosovë në 14 Shkurt qëndrojnë nën shenja të këqija. Komisioni Qëndror Zgjedhor me sa duket nuk dëshiron të lejojë tre lista partie të votohen, sepse dhjetëra anëtarë janë dënuar nga gjykatat për vepra të ndryshme në të kaluarën. Midis tyre është ish-Kryeministri Albin Kurti i partisë së majtë Vetëvendosje, i cili hodhi një gaz lotsjellës në parlament në vitin 2018, shkruan mediumi gjerman “taz.de”.

Komisioni Zgjedhor mori një vendim tjetër kontravers në lidhje me regjistrimin e shtetasve të Kosovës që jetojnë jashtë vendit. Atyre nuk iu duhet më vetëm të plotësojnë një formular regjistrimi brenda dhjetë ditësh dhe të verifikonin identitetin e tyre me dokumente – një sfidë vetëm për një kohë të shkurtër , por ata gjithashtu duhej të prisnin me durim për një telefonatë nga autoritetet, për t’u verifikuar.

Kryetarja e Komisionit Zgjedhor, Valdete Daka foli për një maksimum prej tre telefonatash. Nëse e humbisni, ju humbni votën tuaj.Kjo rregullore e re ka krijuar konfuzion në diasporë. Si synojnë autoritetet e përhershme ta përballojnë një përpjekje të tillë për sa i përket personelit dhe teknologjisë? Si duhet të vazhdojnë thirrjet në zona të ndryshme kohore dhe pengesat e mundshme gjuhësore? Dhe a mund të telefononi përsëri? Presidentja e tanishme, Vjosa Osmani, gjithashtu kritikoi procedurën si një “shkelje flagrante” të së drejtës për të votuar, shkruan taz.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *