LAJME

Për herë të parë pas fitores, Vjosa Osmani do ta vizitojë këtë shtet evropian

Presidenti i Këshillit Kombëtar, Andreas Aebi (UDC, BE), do të presë kryetaren e Kuvendit të Kosovës, Vjosa Osmani, në Bern. Kjo do të jetë vizita e parë ndërkombëtare e zonjës Osmani që nga fitorja e partisë së saj në zgjedhje dy javë më parë, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch.

Kjo vizitë zyrtare do të jetë e veçantë për Osmanin, e cila është gjithashtu presidente në detyrë e Kosovës.

Vjosa Osmani me homologun e saj zviceran Andreas Aebi, do të diskutojnë për zgjedhjet e Kosovës të 14 shkurt 2021 dhe angazhimin e Zvicrës në Kosovë. Ata gjithashtu do të flasin për masat e marra për të luftuar Covid-19 dhe normalizimin e marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë. Vizitat me mirësjellje të Presidentit të Këshillit të Shteteve, Alex Kuprecht (UDC, SZ) dhe Këshilltari Federal Ignazio Cassis, shef i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme, janë gjithashtu në program.

Zvicra njohu pavarësinë e Kosovës saktësisht 13 vjet më parë, më 27 shkurt 2008. Brenda kornizës së bashkëpunimit me Evropën Lindore, shteti i ri është një nga vendet me përparësi të Drejtorisë së Zhvillimit dhe të Bashkëpunimit. Përveç kësaj, ushtria zvicerane ka qenë e angazhuar që nga viti 1999 në një mision për të promovuar paqen në Kosovë. Në qershor të vitit 2020, Parlamenti Zviceran zgjati angazhimin e Swisscoy, i cili do të ketë gjithashtu 195 ushtarë, deri në vitin 2023. Kështu, Zvicra dhe Kosova tashmë mbajnë lidhje të ngushta, veçanërisht për shkak të diasporës së madhe të Kosovës në Zvicër. Vizita zyrtare e Osmanit dëshmon për dëshirën e të dy shteteve për të forcuar marrëdhëniet e tyre bilaterale edhe në nivelin parlamentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *