LAJME

Pse aq alergji ndaj Diasporës dhe kujt iu bë halë në sy?!

Termi Diaspora rrjedh nga greqishtja e lashtë, që nënkupton shkapërderdhje apo largim nga vendlindja nëpër botë, duke e shpërndarë kulturën e tyre. Sipas Biblës e cila i referohet termit të Diasporës, merr shembullin e Hebrejve të cilët shkojnë në ekzil drejtë Babilonisë.

Pra, që nënkupton shpërndarje, eksodus, evakuim, deportim largimi nga vendlindja për motive të ndryshme të cilat dallojnë nga vendet, njerëzit, pozitat e tyre politike, ekonomike apo trysni dhe mohim të drejtave të tyre elementare, njerëzore, politike e racore.

Deri sot askush nuk na e dha ndonjë arsye bindëse se kujt ia ka zënë rrugën Diaspora dhe ku qëndron arsyeja sepse ende po mbahet si target dhe “fajtore” për çdo gjë të keqe që po i ndodhë Kosovës për hir “të përzierjeve të saj në punët tona”, pra siç mendojnë disa të shtetit te Kosovës.

Nuk jam i sigurt së një mendim dhe qëndrim të tillë e ka edhe sovrani. Ky është narracion i pushtetarëve dhe politikanëve, pasi nuk po jenë në gjendje t’i kontrollojnë ata posaçërisht në kohën e zgjedhjeve nacionale.

Po, kush jeni ju zonja e zotëri në punët në cilat po ua “zë” rrugën Diaspora?!

Nëse do të hyja në kontributin dhe veprimtarinë historike të Diasporës në botën e jashtme kudo që ata punojnë, veprojnë e jetojnë, do të jetë shkrim i gjatë.

Por, megjithatë është e pamundur të anashkalohet vlera dhe kontributi të cilin e ka dhënë në të gjitha etapat e historisë sonë kombëtare, qysh nga koha e Nolit dhe Konicës, duke mos harruar edhe kontributin e At Gjergj Fishtës kur krijon lidhje më me përfaqësues të legjislaturës së atëhershme amerikane, për të lobuar për çështjen shqiptare

Prandaj, Diaspora shqiptare e ka historinë e saj, edhe të dhimbshme por edhe të bujshme.

Nuk ka asnjë dilemë së, është e dhimbshme dhe rëndë kur ia kthen shpinën vendlindjes pa marrë parasysh arsyet të cilat çdo mërgimtar i ka dhe ato varen, nga sistemi, shoqëria, padrejtësitë, pabarazia, presionet politike e pushtetare, poshtërimet nga pushtuesit, cilido qoftë ai i cili përmes represionit sistematik, i ka detyruar njerëzit e devotshëm për atdhe, nacionalistë e intelektualë që për synim e kishin t’i kundërvihen atyre pushteteve okupuese deri të çlirimi definitiv.

Ndërsa, Diaspora e viteve ‘80-ta e deri te çlirimi nga okupatori serb, ishin kryesisht për shkak të lëvizjeve politike dhe bashkimi për t’i rezistuar armikut, i cili për qëllim e kishte spastrimin e Kosovës më metoda gjenocidale deri shfarosja si racizëm i llojit të vetë në shekullin 19-të.

Popullsia e një vendi e shpërndarë nëpër botë përbën atë që quhet Diasporë.

Lirisht mund të thuhet se në historinë moderne të saj, që Diaspora mos të ketë ndikuar, nuk gabohet nëse thuhet se në disa raste ka qenë vendimtar.

Sepse ajo e deponojë përgjegjësinë e sajë para atij vendi ku jetojnë ata, situata në vendlindjen e tyre jo që ishte e rëndë nën okupimin klasik nga regjimi serb, më parë ish Jugosllave, gjithnjë duke ofruar fakte e dëshmi që vërtetë përmes demonstratave masive e mirë të organizuara, sensibilizojnë popullin demokrat e liridashës amerikan e përmes tyre edhe Administratat e shtetit pa marrë parasysh se cili krah partiak ishte në pushtet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *